Citron och limepaj

En fantastiskt god paj, perfekt balans mellan surt och sött. Servera med en klick vispad grädde.

Citron och limepaj


Pajskal:

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör eller margarin
1 äggula eller 2-3 msk vatten

Fyllning:

3 ägg
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 lime
1 citron

Garnering:

1 lime
florsocker

Servering:

3 dl vispgrädde


Gör så här:

Gör pajskalet. Låt smöret/margarinet bli rumsvarmt. Rör ihop smör/margarin, socker och mjöl till en grynig massa, gärna med elvisp. Tillsätt äggulan eller vattnet och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen ca 30 minuter eller frysen ca 10 minuter.

Gör fyllningen: Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och grädden (som ej behöver vispas). Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften. Tillsätt saft och skal till smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna. Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.

Servera pajen lite ljummen eller kall med vispad grädde.




#1 - - Ann-Sofi:

Vilket kanonrecept.Känns fräscht och vårigt. Tack för tipset